De 7 hovedchakraers betydning:

1. Rod Chakra / Muladhara – farven rød:
Rod Chakraet sidder i bunden af rygsøjlen, helt nede ved halebenet.
Dette chakra er forbundet til jordelementet, jordforbindelsen og stabilitet. 
Den sørger for at holde dig groundet og har fokus på følelserne : ´retten til at være her´og ´retten til at have´.

Farven er rød og er en varm og positiv farve. Den røde farve udstråler en energigivende, stærk og kraftfuld energi og forbindes ofte med vores fysiske behov og vores vilje til at leve og overleve. 
Dit rod chakra kommer i balance i de første år af dit liv. Det sker igennem kærlighed, tryghed, berøring, omsorg, stabilitet fra dine forældre eller omsorgspersoner. Hvis dette ikke har været en del af livets start og i din barndom, kan det have været med til at skabe et utrygt miljø og en ubalance i dig i forhold til at høre til. Det kan være du oplever frygt og usikkerhed som fylder meget i livet.

Balancere dit Rod Chakra:
Du kan selv gøre meget for at genskabe balance i dit rod chakra og få mere stabiliets i dit liv.
– Gå ture ude i naturen.
– Mærk jorden under fødderne. Gå evt tur med bare fødder – også om vinteren. Sans luften mod din hud.
– Se trænerne og evt forstil dig rødderne der står dyb ned i jorden. Mærk dine egne rødder ned i jorden. Hvor langt rækker de ned?
– Du kan lave Yin Yoga hvor der er fokus på lange dybe sanselige stræk.
– Du kan lytte til roligt musik, sørg for at hvile dig og være nærværende i de ting du laver.


2. Hara Chakra / Svadhisthana – farven orange:
Hara Chakraet sidder 2 finger under navlen og er forbundet med vandelementet, bevægelse, nydelse og lyst.
Hara Chakraet har fokus på at føle og er forbundet med kreativitet, frugtbarhed og de seksuelle organer.
Er der ubalance i dit hara chakra vises det ofte som følelsen skyld. Skyld over ikke at gøre det du har lyst, at følge din egen lyst og drømme.

Balancere dit Hara Chakra:
For at skabe balance i dit Har Chakra er bevægelse det der skal til. Igennem kreativ udfoldelse og bevægelse kan du få frigivet stagnerede energier. Det kan at tegne, få massage være dans, gå en tur, eller lave Yoga.
– at lave bevægelser med hofterne og underlivet. 
– at gøre det du har lyst til. Mærke efter hvad du virkelig gerne vil og gør det.


3. Solar Plexus Chakra / Manipura som betyder “navlens juvel”- farven gul:
Solar Plexus sidder lige under ribbenen. For at skabe balance i Solar Plexus er det vigtig, at du kan skabe jordforbindelse gennem dit rod chakra og har fundet nydelse og lidenskab i livet gennem dit har chakra.
Er der balance i Har kan det hjælpe dig med at finde din indre styrke og gøre dine drømme og mål til virkelighed. Her står du op for dig selv, håndtere konflikter og holder fast i troen om dig selv.
Er der ubalance i Solar Plexus er det ofte en følelse af skam. Det kan være en skam over den person du gerne vil være, men kan ikke står frem. Over ikke at være turde stå ved dig selv eller være konfliktsky.

Balancere dit Solar Plexus:
Du kan balancer dit solar plexus ved at sørger for at få masser af sollys, drik og spis gul mad, læs bøger og prøve at tage nogle chancer i livet. En anden ting er at sige nogle daglige mantraer eller bekræftende sætninger – gerne om morgen og om aftenen. Man kan også lave yoga hvor der er fokus på core.


4. Hjerte Chakra / Anahata – farven grøn:
Hjerte Chakraet finder du i  midten af brystet og er forbundet med hjertet, lungerne, kredsløbet og nerverne der er omkring hjertet. Det er bundet til luftelementet og forbinder den fysiske verden med den spirituelle verden.
Hjertechakraets områder handler om retten til at elske og til at blive elske og om at; elske mere, få mere medfølelse og  empati. Derfor er det vigtigt at finde en ro i dig selv ved at være den du er, hvem du er som mennesker  og ikke forgive at være en anden og derved føle dig anspændt eller angst.

Balancere dit Hjerte Chakra:
For at finde ud af hvem du er er det vigtigt med pauser og tid til at være dig selv. Være stille med dig selv hvor du sanser, mærker og bare er.
Her kan du med fordel skrive i en notesbog. Evt. skrive alt det du er taknemmelig for, hverdag, både store og små ting.
Brug tid på dig. På de ting du kan li at lave. Brug tid på dem du elsker og prøve at se hvor du kan skabe mere kærlighed i dit liv.
Hvis du laver yoga kan du med fordel lave stillinger der åbner dit hjerte såsom bagoverbøjninger.


5. Hals Chakra / Vishuddha – farven blå:
Hals chakraet findes i halsen, men er også knyttet til nakken, hænderne og armene og er forbundet med tale og hørelse. Det betyder at der er fokus på at kommunikation, at tale, at ytre sig, at sige sin mening og at bliver hørt, men også at lytte og lære, være kreativ og selv-udtrykkelse.
Det betyder at kende dig selv og dit udtryk, din sandhed og din mening. Om retten til at udtrykke dig selv, dine følelser og dine tanker. 
Er der ubalance i halschakraet kommer det frem som løgne. Løgne overfor andre men også løgne overfor dig selv. 
Hvis du vil gerne vil balancere dit halschakra kan du starte med at være ærlig overfor dig selv. Få klarhed overfor hvad der føles rigtig for dig, dine værdier og stå ved dem.

Balancere dit Hals Chakra:
En måde at balancere dit hals chakra på er at rskrive, synes, tale eller udtrykke dig på andre måde. Prøv at være mere nærværende i de dybe samtaler der opstår. Mærk efter hvad der føles rigtig og sandt for dig at sige og fortælle.
Det kan også hjælpe at skrive dagbog, drikke og spise blåmad som blåbær. der er også nogle yoga stillinger der kan hjælpe, Fisken, Kamelen, Skulderstand. At sige et mantra kan også balancere dette chakra. Det kan være OM, HAM, Shati, Shanti, Shant.


6. Pande Chakra / Anna – farven indigo:
Pandechakraet er placeret lige mellem øjenbrynene. Dette sted symboliserer forbindelsen til den universelle bevidsthed og er forbundet med lys elementet. Det er også knyttet til “det tredje øje”.
Man kan opleve en åbning af pandechakraet og derved få det der hedder klarsyn – bedre intuition, mere integritet hvilket gør at følelsen af fortvivelse bliver mindre.
Dette chakra har fokus på; hvad er meningen med livet og at skabe en vision for dit liv. Det handler om at se tingene klart og se det hele i et større billede og derved skabe mening i di liv gennem guidet vision.

Balancere dit Pande Chakra:
Et hjælp kan være at skrive. Skriv dagligt den tanker, dine drømme, dine ønske tog håb for livet. Få en god meditations praksis og kom i kontrakt med din indre verden. Sans efter og følg din intuition; hvad er det du gerne vil, hvad har du lyst til.
Dyrk taknemligheden dagligt og tænk positive tanker.
Lav restorativ yoga hvor du ligger helt stille og vender opmærksomheden indad. Luk øjnene og vær med nuet og det du oplever af følelser og sansninger. Her er barnetsstilling eller savasana rigtige gode stillinger.


7. Krone Chakra / Sahasrara – farven lilla:
Kronechakraet finder du på toppen af hovedet og er tilknyttet den øverste del af hovedet, nervesystemet og hjernen. Det har fokus på viden og repræsenterer rene tanker og forbinder dig med den uendelige bevidsthed og du kan få adgang til en dybere åndelig forståelse af livet når dette chakra åbner sig.
For at åbne kronechakraet kan du stille spørgsmål ved ting, til dig selv og din opfattelse af livet og vide at det du fokusere på i livet skaber dine egen oplevelser. Ved opmærksom på at dine oplevelser ikke altid er den sammen som andre har. Men vær åben for andre muligheder og opfattelser.
Ubalance i kronechakraet er grundet afhængighed af ting og andre mennesker samt din åbenhed overfor andre muligheder. Du ser verden på en bestemt måde og ignorere muligheden for at være rumlighed.

Balancere dit Krone Chakra:
Skriv dine drømme ned, kommunikere med universet, bed om hjælp og være taknemlig for det du har. Meditere, lav energiøvelser og visualiser dagligt.
Se det der er mellem himmel og jord, det uset der ligger i din bevidsthed. Drik masser af vand og brug igen de restorative stillinger. Her er de siddende stillinger gode, hvor du grunder sig selv ned i jorden og åbner/rækker op ad fra toppen a hovedet. Dyrk stilheden.